Delar du lösenord mellan tjänster så kan du lika bra ge bort ditt liv!

Internet Säkerhet
| 97 Visningar | | 0

Delar du lösenord…

Sätt dig in i följande scenario..

Du har svårt för att komma ihåg alla dessa koder till dina olika tjänster och gör det enkelt för dig själv. Du tar ditt äldsta barns förnamn och ditt yngsta barns 4 sista siffror. Det kan väl ingen lista ut och för att göra det enkelt så använder du det på dina vanligast använda tjänster. Det kan väl ingen lista ut?

Låt mig säga så här, du kan lika bra gå ut på stan och ge bort ditt bankkort med pinkod till närmaste person, samt nycklar till din bil, ditt hus och när du ändå håller på så kan du ge bort dina barns bankböcker också, mobilabbonemanget och annat som har med pengar att göra. För det är vad du gör när du gör det enkelt för dig själv.

Om du är en av en handfull som inte använder sociala medier så gör det dig något mindre sårbar men ändock sårbar. För låt mig måla upp för dig vad den / de som vill åt dina pengar gör..

De köper information om dig från företag som hamstrar information om oss allihopa och matar sedan in det i en programvara vars enda syfte är att använda denna information den just matats med att testa olika lösenords kombinationer mot tjänster du använder. Dom mest uppenbara testas först och låt mig säga så att ditt lösenord är inte unikt på något sätt, du och lite drygt 2-3 miljoner andra i världen gör likadant.

Det räcker med att dom lyckas ta sig in i din privata email för att saken skall vara klar. Vi alla tar hjälp trots att vi använder ett lätt lösenord för oss att komma ihåg lösenords återställning för de flesta konton vi använder och den kopplas av oss själva för enkelhetens skull till vår vanligast använda e-postadress, så nu har dom tillgång till din e-post och kan söka efter vilka tjänster du använder, sedan går dom dit och gör en lösenordsåterställning. E-post meddelandet skickas som vanligt till din inbox och voila! Dom har kommit in i något av värde för dig. I enklaste fall så tömmer dom dina konton på värde och försvinner, i värsta fall så ändrar dom återställnings e-postadress till sin egen och ändrar ditt lösenord till något bara dom förvaltar över och helt plötsligt så har någon annan ditt liv i full kontroll.

Dom kan söka lån i ditt namn, köpa abbonemang och mobiler och i värsta fall köpa bitcoins för hela rasket och sedan försvinna. Om dom är ännu mer slipade så lämnar dom kvar en otäck liten vän åt dig i form av en trojan, backdoor eller någon form av ransomware som sedan låser hela rasket för dig och ända sättet för dig att återfå det är att betala dem någon summa i bitcoins. Du kanske betalar och får tillbaka kontrollen för att i nästa stund inse att allt är borta och dom nästkommande veckorna eller månaderna så regnar kravbrev om återbetalningar och annat snaskigt ner i din brevlåda eller till ditt e-postkonto du precis fått tillbaka och du kan inget annat gör mer än att anmäla till polisen som lägger ner ditt fall i brist på förövare för bitcoins är nästan omöjliga att spåra.

Detta låter kanske som ett riktigt skräck exempel, men det är det inte! Läser du DN så har en serie artiklar om internet bedragare kablats ut dom senaste veckorna, mittuppslag på aftonbladet kablar ut att tjuvar kapar ditt bankid och så vidare och så vidare. Så nej detta är inte bara fiktion.

Jag råder alltid ALLA mina kunder att använda en lösenordstjänst som heter Lastpass, den hjälper dig att skapa långa och komplicerade lösenord och det ända du behöver komma ihåg är ett (1!) masterlösenord, det går också bra att använda ansiktsigenkänning eller fingeravtryck, vilket är ännu bättre. Tjänsten påminner dig om att byta lösenord med jämna mellanrum och promptar dig ifall du har använt lösenordet på fler än ett ställe och begär då att du byter.

Den ombesörjer till och med att byta ut lösenordet åt dig. Den finns som webbläsartillägg till alla webbläsare, fristående app till Windows, Mac, Android. Men dom är inte enda tjänsten av detta slag, googla och du hittar fler.

Mitt råd till dig är, ANVÄND NÅGON AV DEM!!!

Är du dessutom egenföretagare så har du än större anledning att använda dylik tjänst.

Vi är duktiga på att sätta sprätt på pengar men vill nog göra det själva och inte att någon annan gör det eller i värsta fall ruinerar ditt liv totalt. Så vänta inte mer, GÖR DET NU, börja använda en lösenordstjänst som jag beskrev ovan.

Resten handlar om sunt bondförnuft. Låter något för bra för att vara sant så är det troligen inte sant. Lämna ALDRIG ut dina kortnummer via telefon, e-post. Sluta vara bekväm och börja använda SÄKRA lösenord i ditt liv så slipper du en hel del bekymmer. Detta var min reaktion på åtskilliga personers idioti när det kommer till att vara säker på nätet. Ha ett förhoppninsvis säkrare liv på nätet, hej då 🙂

Dela denna Artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Upp